Kranio-sakral terapi

Skab balance i centralnervesystemet

Blid behandling til børn og voksne

Vores kranio-sakral system består af kraniet, rygsøjlen, korsbenet og halebenet. Indeni disse knogler er centralnervesystemet, som består af hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne. Uden om disse følsomme dele er der hjernevæske (cerebrospinalvæske), membraner, bindevæv og muskler.
 
Kranio-sakral terapi har sit navn efter kranio, som betyder hjerneskal, og sakral, som betyder korsben. Det er en blid behandlingsform, der retter op på de ubalancer, som er opstået i centralnervesystemet. Centralnervesystemet er faktisk kroppens og hjernens computer, og derfor er det vigtigt for vores velbefindende, at systemet er i balance.
 
Genopret balancen
Cirka 25-35% af alle mennesker har fysiske og følelsesmæssige udfordringer, som kan afhjælpes, når skævheder og fastlåsninger løses op og balancen i kranio-sakral systemet bliver genoprettet. Problemerne kan være opstået allerede ved fødslen, hvor kraniet bliver presset sammen for at komme gennem fødselskanalen, eller de kan opstå senere i livet som følge af betændelsestilstande, stress eller akutte skader.
 
Kranio-sakral terapi frigør eventuelle spændinger i leddene mellem knoglerne, skaber afspænding i de stærke membraner, der holder hjernen på plads og forbedrer cirkulationen af både hjernevæsken og blodet. Når systemet er afspændt og cerebrospinalvæsken flyder frit, så får kroppen mulighed for at helbrede sig selv.

Hvad kan kranio-sakral terapi hjælpe på?

 • Indlæringsproblemer, hyperaktivitet og koncentrationsbesvær
 • Hovedpine og migræne
 • Bedre bidfunktion
 • Stress og søvnproblemer
 • Problemer med nakke og ryg
 • Piskesmæld
 • Hormon- og menstruationsforstyrrelser
 • Kroniske smertetilstande
 • Stress.

Hvis du lider nogle af disse symptomer, så kan kranio-sakral terapi lindre og afhjælpe dem. 

Book en tid på 22 57 95 36

Sådan foregår kranio-sakral terapi

Behandlingen starter med at jeg gennemgår knoglerne i kranio-sakral systemet og kranieknoglernes indbyrdes bevægelighed. Selve behandlingen er så let og fintfølende, at den aldrig vil skade kroppen.

Lige så let manipulerer jeg med de enkelte kranieknogler, så de giver sig i forhold til hinanden. Ofte kan fastlåsningen af blot en knoglesøm være årsag til skævheden i hele kranio-sakral systemet, og når jeg ganske let manipulerer sømmen fri, så kommer der atter symmetri, så systemet fungerer normalt igen.

På denne måde undersøger, behandler og balancerer jeg hele systemet trin for trin – blidt, totalt afslappende og helt uden smerter og bivirkninger. Effekten af behandlingen er dyb og kraftigt virkende. Du kan føle træthed og ømhed efter behandlingen, men det er normalt og aftager inden for et par dage.

Få kranio-sakral terapi i Horsens

Hvis jeg vurderer, at det kan hjælpe på dine udfordringer, så vil jeg inddrage andre teknikker i behandlingen. Her kan du se de øvrige teknikker, jeg bruger.

En behandling varer ca. 60 minutter og koster 700 kr.

Book en tid på 22 57 95 36

Hvad er kranio-sakral terapi?

Kranio-sakral terapien udspringer fra en osteopatisk metode, som først blev beskrevet omkring 1920 af den amerikanske læge og osteopat William Sutherland. Han dokumenterede, at der er bevægelighed mellem kranieknoglerne hos voksne mennesker. I 1970’erne udviklede læge og osteopat Dr. John E. Upledger kranio-sakral terapien som en selvstændig behandlingsform som modvægt til det store fokus på medicin og operationer, som herskede i lægestanden.

Kraniet er ikke et kompakt sæt knogler. Knoglesømmene er ikke sammenvoksede og ubevægelige – de passer nøjagtigt ind i hinanden som det fineste puslespil med bindevævshinder og blodårer mellem knoglerne.

Kranio-sakral rytmen
Kranio-sakral systemet har også sin egen puls. Den kan ikke ses med det blotte øje, men man kan føle den ved at placere hænderne let på kraniets flader. Langsomt udvider kraniet sig og bliver bredere og lidt kortere. Herefter er der en lille pause, hvorefter kraniet bliver smallere og længere. Denne pulsrytme er helt uafhængig af hjerterytmen og vejrtrækningen og er meget stabil.

Kranio-sakral rytmen kan mærkes overalt på kroppen. De rytmiske bevælgelser bølger fra kraniet ned gennem rygsøjlen til korsbenet og udspringer fra hjernens fire hulrum (ventrikler). I det ene hulrum producerer hjernen den væske (cerebrospinalvæsken), som hjernen og rygmarven flyder i. Denne væske giver bl.a. hjernen beskyttelse mod stød og ydre påvirkninger. Omkring hjernen og rygmarven ligger hjernehinderne, som danner en lukket beholder, væsken flyder i.

Væsken bliver udskiftet flere gange i døgnet, da den siver ud gennem blodårer i den ydre hjernehinde. Den stødvise indstrømning af væsken gennem ventriklerne får kraniet til at udvide sig. Når der er balance i tilførsel og afløb af væsken, bliver der en kortvarig tilstand i systemet – kraniet udvider sig ikke mere – og derefter begynder kraniet at bevæge sig ind. Inder der sker en ny indsprøjtning af væsken, er der igen en lille pause. Det er denne indstrømning og udstrømning, der er drivkraften i kranio-sakral systemet.

Rytmens hastighed ligger normalt mellem 6-12 perioder pr. minut, men rytmen kan være over 12 perioder pr. minut hos hyperaktive børn eller under 6 perioder pr. minut hos bevidstløse eller døende mennesker. Den franske lærer, Alain Gehin, mener at den optimale rytme er omkring 15 gange/pr. minut.

Dr. John E. Upledger opdagede, at kranio-sakral rytmen ikke altid er symmetrisk. Den ene side af kraniet er nogle gange mere bevægelig end den anden. Knoglesømmene kan være fastlåste, som om de er vokset sammen, og denne skævhed forplanter sig til resten af kranio-sakral systemet og videre ud i kroppen.

Kranio-sakral terapi løsner på en blid måde eventuelle skævheder, genopretter symmetrien og tillader hjernevæsken at flyde frit, så kroppen kan hele sig selv igen.

Kranio-sakral terapi har givet mange positive resultater hos mennesker med:

 • whip-lash og rygmarvsskadede personer med problemer i centralnervesystemet
 • sanseforstyrrelser
 • indlæringsproblemer og koncentrationsbesvær
 • kronisk stress
 • problemer med nakke og ryg
 • hovedpine.

Skal jeg hjælpe dig?
Du kan ringe til mig på 22 57 95 36 eller skrive til mig på kontakt@lenegreen.com, så vender jeg tilbage til dig hurtigst muligt.